KulturGastro
Tortát neveztek el Gödöllőről.
A Gödöllő tortát, Gödöllő város várossá nyilvánításának 50. évfordulójának tiszteletére készítette el a város megbízására a Solier Cukrászda.
A korábbi gödöllői híres személyekhez kapcsolódó tortákhoz képest, komoly nehézségekkel találták szembe magunkat a torta megalkotásához vezető kutatómunka során! A tortakülönlegesség megalkotását hosszas kutatómunka előzte meg. Ennek során, komoly segítséget kaptak a Királyi Kastély muzeológusától és Szabó Margit, a Gödöllői Királyi Szakácskönyv írójától! Áttanulmányoztak szakácskönyveket, történelmi leírásokat, tanulmányokat, a Császári udvar, valamint a XIX. és XX. század receptúráit. Az előzetes tájékozódás során meghatározták a Gödöllőre jellemző, Gödöllőn termelt és gyakran előforduló alapanyagokat, gyümölcsöket. Az így kapott információkból gyakorlatilag szabad asszociációval született meg a torta. Természetesen igyekeztek modern tortát alkotni, amely megfelel a mai kor elvárásainak is, de hitelesen kapcsolódik Gödöllő történelméhez, kultúrájához. Gödöllő városához egyértelműen, alátámasztottan és hitelesen kapcsolhatóak a következő alapanyagok és sütemények:
A Gödöllői torta egykor már létezett, ez egy citromos-mandulás piskótasütemény volt. A településhez szorosan köthető még a
- meggy
- mandula
- méz
A fent felsoroltakból, szabad asszociációval születet meg a Gödöllő torta:
- mandulás-citromos piskóta
- mandula mousse
- mézes tészta
- meggyragu
- meggyzselé
A Soiler cukrászda az idei Év tortája versenyben is bekerült a legjobb tíz közé málnás tripla csokitortájával.